Implementasi program sertifikasi halal untuk meningkatkan potensi perekonomian UMKM Desa Klampisrejo Kecamatan Kraton Kabupaten Pasuruan

Authors

  • Dian Hafida Fitranti Almaniq STEBI Syaikhona Kholil Sidogiri
  • Muhamad Riyanto STEBI Syaikhona Kholil Sidogiri

DOI:

https://doi.org/10.59005/alkasb.v3i1.270

Keywords:

Halal certification program; economic potential; village MSMEs

Abstract

In the global halal product market globalization, halal certification has become crucial for Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) in Indonesia. However, many MSMEs need help meeting these certification requirements, affecting their access to an increasingly expanding market. This research aims to explore the impact of halal certification implementation on MSMEs in Klampisrejo Village, Pasuruan Regency, Indonesia, focusing on consumer trust, market access, and product quality. A qualitative approach uses in-depth interviews and participatory observation as primary data collection techniques. The analysis shows that the implementation of halal certification for MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises) products in Desa Klampisrejo has been successfully carried out for the presence of halal certification provides a sense of security and peace of mind for Muslim consumers when purchasing and consuming products with the halal label. The results of this research have important implications for developing policies and more effective support strategies for MSMEs in navigating the global halal product market competition.

References

Agustina, Y., Pratikto, H., Churiyah, M., & Dharma, B. A. (2019). Pentingnya penyuluhan sertifikasi jaminan produk halal untuk usaha kecil menengah (UKM). Jurnal Graha Pengabdian, 1(2), 139-150.

Ariska, N., Setiawan, R. A., Setiawan, A., & Zaki, K. (2023). Implementasi proses sertifikasi halal self declare dalam mendukung pertumbuhan UMKM. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M), 4(4), 807-815.

Febrian, A. (2021). Peran Sertifikat Halal Pada Usaha Rumah Makan di Kota Bengkulu (Studi: Rumah Makan Uda Denai di Pagar Dewa) (Doctoral dissertation, IAIN Bengkulu).

Gunawan, S., Darmawan, R., Qadariyah, L., Wirawasista, H., Firmansyah, A. R., Hikam, M. A., ... & Ardhilla, M. F. (2020). Pendampingan produk umkm di sukolilo menuju sertifikasi halalan thayyiban. Sewagati, 4(1), 14-19.

Kepala Badan Penyelenggara Jaminan Produk. 2023. BPJPH Pedoman Akreditasi Lembaga Pemeriksa Halal.

Harahap, I., Nawawi, Z. M., & Syahputra, A. (2023). Signifikansi Perananan Umkm Dalam Pembangunan Ekonomi Di Kota Medan Dalam Perspektif Syariah. Jurnal Tabarru': Islamic Banking and Finance, 6(2), 718-728.

Ilham, Muhammad, Saifullah Saifullah, and Nova Resty Kartika. 2023. “Perlindungan Konsumen Terhadap Upaya Labelisasi Halal Di Indonesia.” Indonesia Journal of Business Law 2(2):58–66.

Isnawati. 2022. BPJPH Berikan Pendampingan Proses Produk Halal Pada Pelaku Usaha Mikro Kecil. Jatim.Kemenag, July 9, 1.

Lutfika, Evrin, Lia Amalia, Mardiah, Ni Putu Deshintya, Bachrum Lubis, Eva Afifa Tsurayya, and Ryanda Al Fathan. 2023. Buku Panduan Pendamping PPH (Proses Produk Halal).

Lutviana, V., & Wahid, S. H. (2023). Kesadaran Hukum Pelaku Usaha Industri Pangan Pasca Implementasi Program Sertifikasi Halal Gratis Dalam Perspektif Maslahah. Jurnal Antologi Hukum, 3(1), 33-52.

Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia. 2014. UU No.33 Tahun 2014. UU No. 33 Tahun 2014 (1).

Nugroho, Riant. 2012. Public Policy. Jakarta: Pustaka Belajar.

RI, Alquran Kementrian Agama. 2024. Alquran. Kementerian Agama. Retrieved (https://quran.kemenag.go.id/).

RI, UUD. 1945. Undang-Undang Dasar Negara Republik Indonesia 1945. Undang-Undang Dasar Negara Republik Indonesia 1945, 105(3):129–33.

Salam, D. A. (2022). Implementasi jaminan produk halal melalui sertifikasi halal pada produk makanan dan minuman umkm di Kabupaten Sampang. Qawwam: The Leader's Writing, 3(1), 10-20.

Sugiyono. 2018. Metode Peneliti Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D. Bandung: CV Alif.

Sugiyono. 2019. Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif Dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Suparno, S. (2017). Implementasi kebijakan publik dalam praktek. Dwiputra Pustaka Jaya.

Tachan. 2006. Implementasi Kebijakan Publik. Bandung: AIPI.

Warto, W., & Samsuri, S. (2020). Sertifikasi Halal dan Implikasinya Bagi Bisnis Produk Halal di Indonesia. Al Maal: Journal of Islamic Economics and Banking, 2(1), 98-112.

Downloads

Published

2022-06-30

How to Cite

Almaniq, D. H. F., & Riyanto, M. (2022). Implementasi program sertifikasi halal untuk meningkatkan potensi perekonomian UMKM Desa Klampisrejo Kecamatan Kraton Kabupaten Pasuruan. Alkasb: Journal of Islamic Economics, 3(1), 49–66. https://doi.org/10.59005/alkasb.v3i1.270

Issue

Section

Articles